Wat is Plexus?

Plexus is een studentencentrum voor en door Leidse universitaire studenten. Het biedt tal van faciliteiten, zoals studie-, computer- en vergaderzalen en een fitnesszaal.  

Ook zijn de studie-infotheek (PITSstop), University Shop, Front Office Studentenzaken, studentendecanen, studentenpsychologen, loopbaanadviseurs en de ombudsfunctionaris in Plexus gevestigd. Verder huisvest het studentencentrum een groot aantal studentenorganisaties, zoals de EL CID, Integrand, Prometheus, Jurist & Werk, de PKvV en politieke studentenpartijen.


Regens Collegii

Op het terrein van Studentencentrum Plexus, rechts van de poort, bevindt zich het Regens Collegii. Dit gebouw wordt ook wel International House genoemd. Verschillende internationaal georiënteerde studentenorganisaties zijn hier gehuisvest.

Geschiedenis Plexus

Studentencentrum Plexus is in 2002 geopend. De term ‘plexus’ is Latijn voor zenuwknoop: een verzamelpunt en ontmoetingsplek. De geschiedenis van het terrein van Plexus is al heel lang verbonden aan Leidse studenten. Ooit stond hier het Cellebroersklooster, dat eind 1589 werd verhuurd en verbouwd voor onderwijs aan en huisvesting van armlastige theologiestudenten. Later werd bij het complex een manege gebouwd voor studenten die een toekomst in Indië tegemoet gingen. De poort hiervan is nog steeds te zien naast de hoofdingang van Plexus. Deze manege (met bak) heeft bestaan tot eind jaren ‘60 van de vorige eeuw. Daarna werd hier studentenmensa De Bak gevestigd. Tot slot nam Studentencentrum Plexus zijn intrek in het gebouwencomplex aan de Kaiserstraat.


 
Laatst Gewijzigd: 05-03-2015